דעות
ספירת מלאי. אתם עשיתם?
ט"ז אדר ה'תשפ"א 28/02/2021
מוטי זפט
ספירת מלאי. אתם עשיתם?
הרשימה שניכסה לעצמה את צמד המלים המתוקות "הציונות הדתית", בראשות בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר לא הרחק מאחוריו, פרסמה פוסט בזו הלשון:
"הציונות הדתית תמיד הייתה משמעותית בעשייה למען עם ישראל, תורת ישראל וארץ ישראל. לכבוד שבת זכור סידרנו לכם את זה בצורה פשוטה.
הציונים הדתיים מהווים 12.5% מכלל האוכלוסייה בישראל. למשפחות הציוניות דתיות יש למעלה מ- 4 ילדים בממוצע. הציונות הדתית הקימה את מפעל ההתיישבות וגרים בו היום למעלה מ 500,000 תושבים ב 150 יישובים, בנוסף ל 16 קיבוצים, 7 מושבים שיתופיים ולמעלה מ 80 יישובים מפוזרים ברחבי הארץ.
325,000 ילדי הציונות הדתית לומדים ב 3,866 מוסדות חמ"ד. 23,000 נערים לומדים בתיכונים ובישיבות ולמעלה מ 22,000 נערות לומדות באולפנות. 1300 בוגרות לומדות ב 30 מדרשות, 1500 בוגרים לומדים ב 25 מכינות קדם צבאיות, 10,000 בוגרים לומדים בלמעלה מ 70 ישיבות הסדר, וב 30 ישיבות גבוהות לומדים 3,500 תלמידים ואברכים
70 מרכזים לזהות יהודית, עשרות גרעינים תורניים ומאות גמ"חים ומפעלי חסד.
אנחנו לגמרי גאים במי שאנחנו, במה שעשינו, במה שבנינו ובדרך זו נמשיך! (ההדגשה שלנו). אז...אל תתפסו אותנו על המספר". סוף ציטוט. רק שאלה- מי זה "שעשינו"? מי הם "שבנינו"? סמוטריץ'? בן גביר? הצחקתם אותי. ה"עשינו" האמיתי הם, ברובם, כל אותם מפדלניקים ותיקים, שרובם כבר אינם אתנו, ושכה נהגנו לזלזל בהם, ללעוג להם. הדור הישן, הפוליטיקאים של פעם. זה נחמד לתפוס טרמפ עליהם. עליכם, הפוליטיקאים של היום, המלאכה לגמור ואין אתם רשאים להיבטל ממנה. למרבה הצער, בשנים האחרונות לא בדיוק הוכחתם זאת, וזו אולי הסיבה שיותר ויותר 'סרוגים' בנות ובני הציונות הדתית מוצאים את ביתם הפוליטי שלא במסגרות מגזריות.
מישהו בלחץ?
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החתים בימים האחרונים את ראשי הסיעות החרדיות, דרעי, גפני, ליצמן ובצלאל סמוטריץ' על מסמך בו הם מתחייבים "להקים יחד ממשלת ימין אמיתית" וכן שאף אחד לא הולך לנהל מו"מ נפרד. מול נתניהו, כמובן. כמו כן נכתב שם כי "כל הצבעה למפלגה אחרת תביא לממשלת שמאל בראשות לפיד". ככל הידוע, כל הגוש הזה קטן מאוד ממה שהיה הגוש הקודם. עם זה לבד אי אפשר לעשות הרבה. מאין יבוא עזרו? מבנט? (סביר). אולי ממפלגת רעם הערבית? (לא נתפלא, בטח אחרי שהתפרסם כי סגן שר במשרד רה"מ, ליכודניק, שוחח עם גורמים בפת"ח שימריצו את ערביי ישראל להצביע "למי שצריך"). המטרה מקדשת את האמצעים. ורק לחשוב איזה זובור היו מעבירים נתניהו (את מיקי זוהר את מירי רגב) את בני גנץ לו היה נמלך לרו"מ באצבעות מנסור וחבריו.
עד הסוף?
למפלגות הדתיות יש את הרבנים שלהם, לחילוניות את הממליצים שלהן. יותר ממאה בכירים לשעבר בצה"ל ובשירותי הביטחון, פרסמו השבוע מודעה בה קראו לבני גנץ לפרוש כעת מהמירוץ לכנסת, כדי שקולות שמאל-מרכז שילכו ל'כחול לבן' בראשותו לא ייזרקו לפח, בהנחה שכחול-לבן לא תעבור את אחוז החסימה (בהתבסס על הסקרים העדכניים הנחה זו לא ממש תלושה מהמציאות), ואובדן קולות זה עשוי (או עלול, תלוי מנקודת המבט), להותיר את נתניהו ואת הימין ליד הגה המדינה. אין לי היכרות אישית עם גנץ, רק דרך המסכים והתקשורת. להערכתי הדלה, אם שבוע לפני הבחירות גנץ יראה בסקרים פנימיים שלו כי אכן הסיכויים שלא יעבור את אחוז החסימה גדולים מאלה שכן, הוא יניח את המפתחות ויתפלל שהקולות הפוטנציאלים האלה יינתנו למפלגות גוש 'רק לא ביבי', ויאפשרו את חילופי השלטון. זו תהא תרומתו, גם אם לא יהיה חלק מהחגיגה. אני יודע, חוץ מבני גנץ ועוד כמה בודדים, יש קונצנזוס שהבחור הוכיח שהוא ופוליטיקה לא הולך ביחד. יכול להיות שהוא לא השפיץ של הקומקום, אבל הוא בטח אדם מוסרי, איכפתניק, שלוואי שרבים כמותו היו בעמדות מפתח במדינה שלנו. אם יפרוש, אני לא בטוח שזו תעודת עניות דווקא לו. אולי דווקא לפוליטיקה שלנו, שככה היא נראית.
שאפו לאריה דרעי
ש"ס אמורה לשלוח ליום הבחירות 8,000 עובדים מטעמה. מזכירי קלפיות ומפקחים. המדינה גם מתגמלת ממש לא רע את העובדים. יו"ר ש"ס, אריה דרעי, הינחה את מזכ"ל התנועה, לשבץ לעבודה זו רק כאלה שעברו את שני החיסונים או כאלה שהחלימו מהקורונה, זאת מתוך אחריות לבריאותם של המצביעים בקלפיות. דרעי הורה כן בטיימינג שגם מי שטרם חוסן יכול לעשות כן ולהתייצב לעבודה בקלפי. שאפו פעמיים. ולענ"ד ראוי שגם ועדת הבחירות שמגייסת רבבות עובדים לקלפיות, תעמיד את תעודת החיסון או ההחלמה כתנאי סף לקבלת העבודה.
מצטייני הנוכחות בכנסת
עברתי על רשימת עשרת חברי הכנסת שהצטיינו במדד הנוכחות שלהם בכנסת. ארבעה מהם- מש"ס, 3 ליכוד, 1 כחול לבן, 1 ישראל ביתנו ואחד מהרשימה המשותפת. אף לא אחד מ'ימינה'/ 'הבית היהודי'/ יהדות התורה. תגידו, נוכחות- זה שטויות, העיקר מה עושים שם. אולי. מה שבטוח שמי שבקושי בא, גם בקושי עושה. אני מעריך שגם בבדיקה כזו התוצאות לא יהיו שונות משמעותית. וזה זרק אותי הרבה שנים אחורה, ששנה אחרי שנה, חבר הכנסת המצטיין, עפ"י מדידה וקביעה אובייקטיבית, היה חכ"ל זבולון אורלב. מהמפד"ל. אנו ערב בחירות, ואם זה באמת מעניין אתכם לראות את התפוקה של חברי הכנסת ו/או הסיעות השונות, כנסו ל'שקוף'. אולי תופתעו.
הבטחות באוויר
סמוטריץ' מבטיח כי בכנסת הבאה יפעל להורדת גובה שכר הלימוד בחינוך הדתי בין 30 ל-50 אחוז. ולוואי שיצליח. רבים יכירו לו תודה על כך. אלא, שאחרים לפניו ניסו בכיוון, ולא עלה בידיהם. מרובים צרכי עמך. אם בכוונתו לסמוך רק על 'עץ הנדיב' של קופת האוצר שיתן מפריו עוד ועוד, הוא צפוי להתאכזב ולאכזב. אם, לפחות במקביל, הוא יפעיל השפעתו ברשתות החינוך הדתיות לייעול, לאיחוד מוסדות ולצמצום תקורות, הוא לפחות יוכל להצביע על כיוון חיובי. אבל בעצם, מה שהוא הבטיח זה "לפעול". בזה מן הסתם הוא יעמוד. אבל עם זה לא קונים בסופר. ואפרופו סמוטריץ', בחור מוכשר, את זה כתבנו כאן הרבה פעמים. בין הבטחותיו מצאנו גם התחייבות לחוקק את פסיקת ההתגברות וחוק למניעת הסתננות לישראל, כדי שבג"צ לא יוכל לשנות זאת, ולאסור על ילדי המסתננים ללמוד בבתי ספר דוברי עברית "כדי שלא ישתקעו כאן". כמו כן ידרוש לקבל לידי מפלגתו את מרשם האוכלוסין וההגירה כדי שפרויקטור מטעמם ינהל את גירוש המסתננים. אינני נמנה על מחבבי המסתננים האלה, מרביתם מסודן (עימה מנסה נתניהו לכרות הסכם שלום) שאם יחזרו אליה- ימצאו מיד את מותם. אבל איך שהוא, נוכח ההצעות האלה, בעיקר עניין האיסור ללמוד עברית, קפץ לי בראש, לא רק ומה אם מדינה כלשהי תחליט כך ביחס ליהודים (ברור, יש הבדל!!!), אלא גם ומה עם הזיכרון האחר בו אנו מחויבים (חוץ ממה שעשה לנו עמלק), יען- זכור כי גר היית בארץ מצרים, ומה זה אומר על היחס שאנו מחויבים, אם מחויבים, לכאלה שהצליחו, למרות כל הגדרות והמגבלות ובניגוד לרצוננו, להגיע הנה. ואני לא לגמרי פסיכי. יש הבדל. ובכל זאת. (ונא לא להציף אותי ב"אתה שמאלן בוגד, יפה נפש וכיוצ"ב. לא תשכנעו אותי, אני לא כזה).
לא חבל?
אף ש'ימינה' מזה ו'תקווה חדשה' מזה מתחרות בימים אלה על חלק מאותו קהל בוחרים פוטנציאלי, ניתן היה לצפות מראשי שתי המפלגות האלה שינהגו כבוד זה בזה, למרות המתיחות, משתי סיבות: האחת- נמאס כבר מהכאסח באוויר. הציבור צמא לדוגמא אחרת, שאפשר גם אחרת. השנייה- ביום שאחרי הבחירות, סביר מאוד שתשתפו פעולה בהרכבת ממשלה, כזו או אחרת. אז למה להגיע למצב ההוא עם גיבנת? רוצים את האימון שלנו? הראו לנו שאתם מסוגלים להתעלות על עצמכם. להבליג.
מה יגרום לפתיחת השמים?
ישראלים רבים, גם כשהם גרים בחו"ל לתקופות ממושכות, מסיבות אלה או אחרות, מרגישים שייכים ובעיקר רוצים להשפיע. וכך, כמעט לפני כל בחירות לכנסת, יש רכבת אווירית של ישראלים המגיעים להצביע, לפגוש קצת משפחה וחברים, ולחזור. מה יהיה הפעם, כשאנו פחות מחודש לבחירות, השמיים סגורים כבר כמה חודשים וגם החלטת הממשלה לפתוח אותם ב-6 במרץ נראית כבר מאוד לא בטוחה? (הממשלה החליטה השבוע לצמצם בהרבה את מספר הישראלים שיורשו לחזור). מה יהא על כ-140 אלף ישראלים, עפ"י הערכה, של ישראלים שיצאו לטייל לפני שנסגרו השמיים ונתקעו אי שם בגולה? מילא לא נותנים להם לחזור למשפחה, לעבודה, אבל לא לאפשר להם להצביע בבחירות? זכות אלמנטרית במדינה דמוקרטית? אז לא אלמן ישראל, והתנועה לאיכות השלטון פנתה לראש הממשלה בנימין נתניהו, לבני גנץ ולחברי קבינט הקורונה בדרישה להודיע שלא יאריכו עוד את סגירת השמיים, על מנת לאפשר לישראלים הרבים שתקועים בחו״ל לשוב לארץ לפני הבחירות ולממש את זכותם הדמוקרטית. ״מדובר בזכות יסוד חוקתית, העומדת בבסיס המשטר הדמוקרטי בישראל, ומבטאת את העיקרון של ריבונות העם והשתתפות האזרח בעיצוב השלטון. והנה, במצב שיווצר אילו יוארכו התקנות, המדינה עצמה שוללת דה-פקטו זכות זו מאזרחים רבים, אשר נמצאים בחו"ל בעל כורחם, ולמרות רצונם להשתתף בדמוקרטיה הישראלית, להביע את עמדתם ולהשפיע על הרכב הכנסת הבאה. אין מדובר בישראלים אשר בחרו מרצונם להיעדר מהארץ במועד הבחירות, אלא ישראלים אשר יצאו מהארץ כדין מעל חודשיים לפני מועד הבחירות, ולא שיערו לעצמם כי המדינה עצמה היא זאת שתמנע מהם את השיבה ארצה. מצב דברים זה אינו מתקבל על הדעת. הוא מנוגד לחוקי היסוד של מדינת ישראל ולאופייה הדמוקרטי, ואינו יכול להתקיים״, כתבו עוד. ועפ"י הניסיון, אם התשובה שיקבלו (אם יקבלו) לא תספק אותם (ואין סיכוי שתספק אותם), הכדור יעבור לידי בג"צ.
לא רוצים מפלגה דתית?
מול מאות רבנים, בהם נושאים בתפקיד ציבורי, וכמובן ראשי ישיבות, החותמים ולמצער פועלים לשכנע את הציבור הדתי-לאומי להצביע למפלגת 'הציונות הדתית' של סמוטריץ' את בן גביר, גישה אחרת שמע ח"כ מתן כהנא מ'ימינה' של בנט, בפגישה שקיים עם רבה של ירושלים הרב אריה שטרן, איש מוערך ומובהק של הציונות הדתית. "הציבור הדתי לאומי הוא ציבור גדול וחזק מאוד והיום אינו מתעניין ורוצה להיות סקטוריאלי ולא רוצה להיות במפלגה דתית, כתבתי לפני 30 שנה, שנגמר העידן של המפלגות הדתיות, הציבור הדתי לאומי צריך לגבש את המדיניות שלו בתוך המפלגות הפוליטיות האחרות של המדינה. זה צודק שציבור צריך להיות מעורב בביטחון ובכלכלה אבל צריך שיהיה התייחסות לעניין של דת ומדינה, לזהות היהודית של המדינה". לא פחות מפצצה במגרש הרבני, שלמרבה ההפתעה עברה בשקט.
אבסורד; רק ליהודים אסור
שופטי בג"ץ דחו בשבוע שעבר עתירה שהוגשה על ידי יהודים בדרישה כי בית המשפט יורה למשטרה לקבוע זמן ומקום שבו יוכלו להתפלל בהר הבית. דחיית העתירה נעשית למרות שיהודים מתפללים בפועל בהר הבית למעלה משנתיים, כך לטענת מטה ארגוני המקדש. השופט דוד מינץ כתב בפסק הדין כי "חרף כאבם של העותרים וחוסר הנחת מהמצב שבו נפגעות זכויותיהם של אלו המבקשים להתפלל בהר הבית, אין מנוס מדחיית העתירה".
על פי קביעתו, "אין חוסר סבירות בעמדה העקרונית, ככל שהיא נסמכת על בחינה עדכנית של המצב, שאין לאפשר למבקרים להיכנס להר הבית ולהתפלל בו בכל עת שיחפצו בכך, מחמת חשש לפגיעה בסדר הציבורי או בשלום הציבור. מדובר בנושא המצוי בליבת שיקול הדעת של הרשות המבצעת בענייני מדיניות פנים, חוץ וביטחון אשר בית משפט זה ימעט, אם בכלל, להתערב בהם." במטה ארגוני המקדש תוקפים את פסיקת בג"ץ. "בשנתיים האחרונות יהודים כבר מתפללים בהר הבית יום יום. ביחיד, בציבור ובמניינים של שחרית ומנחה. עדיין ללא סממני תפילה חיצוניים, אבל בתפילת עמידה, קדיש וקדושה. באבטחת המשטרה ובאין מפריע. הניתוק של שופטי בג"ץ ממה שקדוש לעם ישראל זועק לשמים", אמר אסף פריד, דובר מטה ארגוני המקדש.
(הטור פורסם בעלון 'שבתון')
תגובות
הוסף תגובה
הוסף תגובה
הרשימה שניכסה לעצמה את צמד המלים המתוקות "הציונות הדתית", בראשות בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר לא הרחק מאחוריו, פרסמה פוסט בזו הלשון:
"הציונות הדתית תמיד הייתה משמעותית בעשייה למען עם ישראל, תורת ישראל וארץ ישראל. לכבוד שבת זכור סידרנו לכם את זה בצורה פשוטה.
הציונים הדתיים מהווים 12.5% מכלל האוכלוסייה בישראל. למשפחות הציוניות דתיות יש למעלה מ- 4 ילדים בממוצע. הציונות הדתית הקימה את מפעל ההתיישבות וגרים בו היום למעלה מ 500,000 תושבים ב 150 יישובים, בנוסף ל 16 קיבוצים, 7 מושבים שיתופיים ולמעלה מ 80 יישובים מפוזרים ברחבי הארץ.
325,000 ילדי הציונות הדתית לומדים ב 3,866 מוסדות חמ"ד. 23,000 נערים לומדים בתיכונים ובישיבות ולמעלה מ 22,000 נערות לומדות באולפנות. 1300 בוגרות לומדות ב 30 מדרשות, 1500 בוגרים לומדים ב 25 מכינות קדם צבאיות, 10,000 בוגרים לומדים בלמעלה מ 70 ישיבות הסדר, וב 30 ישיבות גבוהות לומדים 3,500 תלמידים ואברכים
70 מרכזים לזהות יהודית, עשרות גרעינים תורניים ומאות גמ"חים ומפעלי חסד.
אנחנו לגמרי גאים במי שאנחנו, במה שעשינו, במה שבנינו ובדרך זו נמשיך! (ההדגשה שלנו). אז...אל תתפסו אותנו על המספר". סוף ציטוט. רק שאלה- מי זה "שעשינו"? מי הם "שבנינו"? סמוטריץ'? בן גביר? הצחקתם אותי. ה"עשינו" האמיתי הם, ברובם, כל אותם מפדלניקים ותיקים, שרובם כבר אינם אתנו, ושכה נהגנו לזלזל בהם, ללעוג להם. הדור הישן, הפוליטיקאים של פעם. זה נחמד לתפוס טרמפ עליהם. עליכם, הפוליטיקאים של היום, המלאכה לגמור ואין אתם רשאים להיבטל ממנה. למרבה הצער, בשנים האחרונות לא בדיוק הוכחתם זאת, וזו אולי הסיבה שיותר ויותר 'סרוגים' בנות ובני הציונות הדתית מוצאים את ביתם הפוליטי שלא במסגרות מגזריות.
מישהו בלחץ?
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החתים בימים האחרונים את ראשי הסיעות החרדיות, דרעי, גפני, ליצמן ובצלאל סמוטריץ' על מסמך בו הם מתחייבים "להקים יחד ממשלת ימין אמיתית" וכן שאף אחד לא הולך לנהל מו"מ נפרד. מול נתניהו, כמובן. כמו כן נכתב שם כי "כל הצבעה למפלגה אחרת תביא לממשלת שמאל בראשות לפיד". ככל הידוע, כל הגוש הזה קטן מאוד ממה שהיה הגוש הקודם. עם זה לבד אי אפשר לעשות הרבה. מאין יבוא עזרו? מבנט? (סביר). אולי ממפלגת רעם הערבית? (לא נתפלא, בטח אחרי שהתפרסם כי סגן שר במשרד רה"מ, ליכודניק, שוחח עם גורמים בפת"ח שימריצו את ערביי ישראל להצביע "למי שצריך"). המטרה מקדשת את האמצעים. ורק לחשוב איזה זובור היו מעבירים נתניהו (את מיקי זוהר את מירי רגב) את בני גנץ לו היה נמלך לרו"מ באצבעות מנסור וחבריו.
עד הסוף?
למפלגות הדתיות יש את הרבנים שלהם, לחילוניות את הממליצים שלהן. יותר ממאה בכירים לשעבר בצה"ל ובשירותי הביטחון, פרסמו השבוע מודעה בה קראו לבני גנץ לפרוש כעת מהמירוץ לכנסת, כדי שקולות שמאל-מרכז שילכו ל'כחול לבן' בראשותו לא ייזרקו לפח, בהנחה שכחול-לבן לא תעבור את אחוז החסימה (בהתבסס על הסקרים העדכניים הנחה זו לא ממש תלושה מהמציאות), ואובדן קולות זה עשוי (או עלול, תלוי מנקודת המבט), להותיר את נתניהו ואת הימין ליד הגה המדינה. אין לי היכרות אישית עם גנץ, רק דרך המסכים והתקשורת. להערכתי הדלה, אם שבוע לפני הבחירות גנץ יראה בסקרים פנימיים שלו כי אכן הסיכויים שלא יעבור את אחוז החסימה גדולים מאלה שכן, הוא יניח את המפתחות ויתפלל שהקולות הפוטנציאלים האלה יינתנו למפלגות גוש 'רק לא ביבי', ויאפשרו את חילופי השלטון. זו תהא תרומתו, גם אם לא יהיה חלק מהחגיגה. אני יודע, חוץ מבני גנץ ועוד כמה בודדים, יש קונצנזוס שהבחור הוכיח שהוא ופוליטיקה לא הולך ביחד. יכול להיות שהוא לא השפיץ של הקומקום, אבל הוא בטח אדם מוסרי, איכפתניק, שלוואי שרבים כמותו היו בעמדות מפתח במדינה שלנו. אם יפרוש, אני לא בטוח שזו תעודת עניות דווקא לו. אולי דווקא לפוליטיקה שלנו, שככה היא נראית.
שאפו לאריה דרעי
ש"ס אמורה לשלוח ליום הבחירות 8,000 עובדים מטעמה. מזכירי קלפיות ומפקחים. המדינה גם מתגמלת ממש לא רע את העובדים. יו"ר ש"ס, אריה דרעי, הינחה את מזכ"ל התנועה, לשבץ לעבודה זו רק כאלה שעברו את שני החיסונים או כאלה שהחלימו מהקורונה, זאת מתוך אחריות לבריאותם של המצביעים בקלפיות. דרעי הורה כן בטיימינג שגם מי שטרם חוסן יכול לעשות כן ולהתייצב לעבודה בקלפי. שאפו פעמיים. ולענ"ד ראוי שגם ועדת הבחירות שמגייסת רבבות עובדים לקלפיות, תעמיד את תעודת החיסון או ההחלמה כתנאי סף לקבלת העבודה.
מצטייני הנוכחות בכנסת
עברתי על רשימת עשרת חברי הכנסת שהצטיינו במדד הנוכחות שלהם בכנסת. ארבעה מהם- מש"ס, 3 ליכוד, 1 כחול לבן, 1 ישראל ביתנו ואחד מהרשימה המשותפת. אף לא אחד מ'ימינה'/ 'הבית היהודי'/ יהדות התורה. תגידו, נוכחות- זה שטויות, העיקר מה עושים שם. אולי. מה שבטוח שמי שבקושי בא, גם בקושי עושה. אני מעריך שגם בבדיקה כזו התוצאות לא יהיו שונות משמעותית. וזה זרק אותי הרבה שנים אחורה, ששנה אחרי שנה, חבר הכנסת המצטיין, עפ"י מדידה וקביעה אובייקטיבית, היה חכ"ל זבולון אורלב. מהמפד"ל. אנו ערב בחירות, ואם זה באמת מעניין אתכם לראות את התפוקה של חברי הכנסת ו/או הסיעות השונות, כנסו ל'שקוף'. אולי תופתעו.
הבטחות באוויר
סמוטריץ' מבטיח כי בכנסת הבאה יפעל להורדת גובה שכר הלימוד בחינוך הדתי בין 30 ל-50 אחוז. ולוואי שיצליח. רבים יכירו לו תודה על כך. אלא, שאחרים לפניו ניסו בכיוון, ולא עלה בידיהם. מרובים צרכי עמך. אם בכוונתו לסמוך רק על 'עץ הנדיב' של קופת האוצר שיתן מפריו עוד ועוד, הוא צפוי להתאכזב ולאכזב. אם, לפחות במקביל, הוא יפעיל השפעתו ברשתות החינוך הדתיות לייעול, לאיחוד מוסדות ולצמצום תקורות, הוא לפחות יוכל להצביע על כיוון חיובי. אבל בעצם, מה שהוא הבטיח זה "לפעול". בזה מן הסתם הוא יעמוד. אבל עם זה לא קונים בסופר. ואפרופו סמוטריץ', בחור מוכשר, את זה כתבנו כאן הרבה פעמים. בין הבטחותיו מצאנו גם התחייבות לחוקק את פסיקת ההתגברות וחוק למניעת הסתננות לישראל, כדי שבג"צ לא יוכל לשנות זאת, ולאסור על ילדי המסתננים ללמוד בבתי ספר דוברי עברית "כדי שלא ישתקעו כאן". כמו כן ידרוש לקבל לידי מפלגתו את מרשם האוכלוסין וההגירה כדי שפרויקטור מטעמם ינהל את גירוש המסתננים. אינני נמנה על מחבבי המסתננים האלה, מרביתם מסודן (עימה מנסה נתניהו לכרות הסכם שלום) שאם יחזרו אליה- ימצאו מיד את מותם. אבל איך שהוא, נוכח ההצעות האלה, בעיקר עניין האיסור ללמוד עברית, קפץ לי בראש, לא רק ומה אם מדינה כלשהי תחליט כך ביחס ליהודים (ברור, יש הבדל!!!), אלא גם ומה עם הזיכרון האחר בו אנו מחויבים (חוץ ממה שעשה לנו עמלק), יען- זכור כי גר היית בארץ מצרים, ומה זה אומר על היחס שאנו מחויבים, אם מחויבים, לכאלה שהצליחו, למרות כל הגדרות והמגבלות ובניגוד לרצוננו, להגיע הנה. ואני לא לגמרי פסיכי. יש הבדל. ובכל זאת. (ונא לא להציף אותי ב"אתה שמאלן בוגד, יפה נפש וכיוצ"ב. לא תשכנעו אותי, אני לא כזה).
לא חבל?
אף ש'ימינה' מזה ו'תקווה חדשה' מזה מתחרות בימים אלה על חלק מאותו קהל בוחרים פוטנציאלי, ניתן היה לצפות מראשי שתי המפלגות האלה שינהגו כבוד זה בזה, למרות המתיחות, משתי סיבות: האחת- נמאס כבר מהכאסח באוויר. הציבור צמא לדוגמא אחרת, שאפשר גם אחרת. השנייה- ביום שאחרי הבחירות, סביר מאוד שתשתפו פעולה בהרכבת ממשלה, כזו או אחרת. אז למה להגיע למצב ההוא עם גיבנת? רוצים את האימון שלנו? הראו לנו שאתם מסוגלים להתעלות על עצמכם. להבליג.
מה יגרום לפתיחת השמים?
ישראלים רבים, גם כשהם גרים בחו"ל לתקופות ממושכות, מסיבות אלה או אחרות, מרגישים שייכים ובעיקר רוצים להשפיע. וכך, כמעט לפני כל בחירות לכנסת, יש רכבת אווירית של ישראלים המגיעים להצביע, לפגוש קצת משפחה וחברים, ולחזור. מה יהיה הפעם, כשאנו פחות מחודש לבחירות, השמיים סגורים כבר כמה חודשים וגם החלטת הממשלה לפתוח אותם ב-6 במרץ נראית כבר מאוד לא בטוחה? (הממשלה החליטה השבוע לצמצם בהרבה את מספר הישראלים שיורשו לחזור). מה יהא על כ-140 אלף ישראלים, עפ"י הערכה, של ישראלים שיצאו לטייל לפני שנסגרו השמיים ונתקעו אי שם בגולה? מילא לא נותנים להם לחזור למשפחה, לעבודה, אבל לא לאפשר להם להצביע בבחירות? זכות אלמנטרית במדינה דמוקרטית? אז לא אלמן ישראל, והתנועה לאיכות השלטון פנתה לראש הממשלה בנימין נתניהו, לבני גנץ ולחברי קבינט הקורונה בדרישה להודיע שלא יאריכו עוד את סגירת השמיים, על מנת לאפשר לישראלים הרבים שתקועים בחו״ל לשוב לארץ לפני הבחירות ולממש את זכותם הדמוקרטית. ״מדובר בזכות יסוד חוקתית, העומדת בבסיס המשטר הדמוקרטי בישראל, ומבטאת את העיקרון של ריבונות העם והשתתפות האזרח בעיצוב השלטון. והנה, במצב שיווצר אילו יוארכו התקנות, המדינה עצמה שוללת דה-פקטו זכות זו מאזרחים רבים, אשר נמצאים בחו"ל בעל כורחם, ולמרות רצונם להשתתף בדמוקרטיה הישראלית, להביע את עמדתם ולהשפיע על הרכב הכנסת הבאה. אין מדובר בישראלים אשר בחרו מרצונם להיעדר מהארץ במועד הבחירות, אלא ישראלים אשר יצאו מהארץ כדין מעל חודשיים לפני מועד הבחירות, ולא שיערו לעצמם כי המדינה עצמה היא זאת שתמנע מהם את השיבה ארצה. מצב דברים זה אינו מתקבל על הדעת. הוא מנוגד לחוקי היסוד של מדינת ישראל ולאופייה הדמוקרטי, ואינו יכול להתקיים״, כתבו עוד. ועפ"י הניסיון, אם התשובה שיקבלו (אם יקבלו) לא תספק אותם (ואין סיכוי שתספק אותם), הכדור יעבור לידי בג"צ.
לא רוצים מפלגה דתית?
מול מאות רבנים, בהם נושאים בתפקיד ציבורי, וכמובן ראשי ישיבות, החותמים ולמצער פועלים לשכנע את הציבור הדתי-לאומי להצביע למפלגת 'הציונות הדתית' של סמוטריץ' את בן גביר, גישה אחרת שמע ח"כ מתן כהנא מ'ימינה' של בנט, בפגישה שקיים עם רבה של ירושלים הרב אריה שטרן, איש מוערך ומובהק של הציונות הדתית. "הציבור הדתי לאומי הוא ציבור גדול וחזק מאוד והיום אינו מתעניין ורוצה להיות סקטוריאלי ולא רוצה להיות במפלגה דתית, כתבתי לפני 30 שנה, שנגמר העידן של המפלגות הדתיות, הציבור הדתי לאומי צריך לגבש את המדיניות שלו בתוך המפלגות הפוליטיות האחרות של המדינה. זה צודק שציבור צריך להיות מעורב בביטחון ובכלכלה אבל צריך שיהיה התייחסות לעניין של דת ומדינה, לזהות היהודית של המדינה". לא פחות מפצצה במגרש הרבני, שלמרבה ההפתעה עברה בשקט.
אבסורד; רק ליהודים אסור
שופטי בג"ץ דחו בשבוע שעבר עתירה שהוגשה על ידי יהודים בדרישה כי בית המשפט יורה למשטרה לקבוע זמן ומקום שבו יוכלו להתפלל בהר הבית. דחיית העתירה נעשית למרות שיהודים מתפללים בפועל בהר הבית למעלה משנתיים, כך לטענת מטה ארגוני המקדש. השופט דוד מינץ כתב בפסק הדין כי "חרף כאבם של העותרים וחוסר הנחת מהמצב שבו נפגעות זכויותיהם של אלו המבקשים להתפלל בהר הבית, אין מנוס מדחיית העתירה".
על פי קביעתו, "אין חוסר סבירות בעמדה העקרונית, ככל שהיא נסמכת על בחינה עדכנית של המצב, שאין לאפשר למבקרים להיכנס להר הבית ולהתפלל בו בכל עת שיחפצו בכך, מחמת חשש לפגיעה בסדר הציבורי או בשלום הציבור. מדובר בנושא המצוי בליבת שיקול הדעת של הרשות המבצעת בענייני מדיניות פנים, חוץ וביטחון אשר בית משפט זה ימעט, אם בכלל, להתערב בהם." במטה ארגוני המקדש תוקפים את פסיקת בג"ץ. "בשנתיים האחרונות יהודים כבר מתפללים בהר הבית יום יום. ביחיד, בציבור ובמניינים של שחרית ומנחה. עדיין ללא סממני תפילה חיצוניים, אבל בתפילת עמידה, קדיש וקדושה. באבטחת המשטרה ובאין מפריע. הניתוק של שופטי בג"ץ ממה שקדוש לעם ישראל זועק לשמים", אמר אסף פריד, דובר מטה ארגוני המקדש.
(הטור פורסם בעלון 'שבתון')
תגובות
הוסף תגובה
הוסף תגובה
ידיעות בקצרה
כתבות
הצעירים מתנדבים
08/11/2024
כתבות
הסכם ידידות בין פתח תקווה לוולואה הצרפתית
05/11/2024
מקומי
מאות בהלוויית סמ״ר איתי פאריזאט הי"ד
03/11/2024
חינוך
"אל תהיו אדישים, קחו אחריות"
02/10/2024
חינוך
מנהלת חדשה במרכז החינוכי בשניידר
24/07/2024
כתבות
עתרו לביטול הדיפו בכפר אברהם
23/07/2024
ספורט
"בשביל הספורט" טור דעה מאת שי מייבסקי זרעי קיץ
27/06/2024
כתבות
הטרמיטים ′מתלבשים′ גם על ארונות קודש
14/06/2024
מלחמת "חרבות ברזל" בפתח תקווה
מתפללים לשחרורם
14/11/2023