- כ"ד ניסן ה'תשפ"ה 22/04/2025′וואלה′: הצוללן שהותקף אמש על ידי כריש הוא בן 40 מפתח תקווה. בני משפחתו מספרים שהוא "חובב כרישים"
חינוך
תכנית לאומית לחיזוק לימודי המתמטיקה
ט"ו אלול ה'תשע"ה 30/08/2015
מערכת ′פיתה′
שר החינוך נפתלי בנט, משיק היום, א', את התכנית הלאומית לחיזוק לימודי המתמטיקה, תחת הסיסמא "לתת חמש", יחד עם הנשיא לשעבר שמעון פרס, שנענה לבקשת השר והסכים להתגייס לקדם את התכנית הלאומית. לתכנית שותפות חברות ההייטק הגדולות הפועלות בישראל, וכן הקרנות המובילות ששמו להן כמטרה את קידום לימודי המתמטיקה. במסגרת התכנית, ששמה לה יעד של שוויון הזדמנויות - לראשונה, משרד החינוך יאפשר לכל התיכונים בישראל ללמד 5 יח"ל מתמטיקה, כאשר השנה ייפתחו כ- 100 מגמות לימוד חדשות. המשרד הציב כיעד שתוך 4 שנים יוכפל מספר הלומדים 5 יח"ל ל- 18,000 תלמידים.
.jpg)
הנשיא לשעבר, שמעון פרס, אמר: "מדינת ישראל התברכה, בכישרונות המסוגלים להגיע לגבהים בלתי צפויים אך הם חייבים טיפוח. אסור להשלים עם מצב בו במדינת ישראל, ילדים שיכולים ללמוד חמש יחידות בגרות בבתי הספר לא יעשו זאת בשל מחסור באמצעים. גרעון כספי ניתן לתקן מאוחר יותר- גרעון חינוכי אינו ניתן לתיקון.
ישראל היא סמל הסטארט אפ ניישן, אך לא לעולם חוסן! סטארט אפ ניישן אינו מהלך חד פעמי- לא ניתן לקנות מצוינות מדעית פעם אחת ודי. על מנת שנעמוד בתחרות הגלובלית אל מול השווקים הבינלאומיים, המדינה חייבת להשקיע את המרב, כדי לאפשר לתלמידיה מדע מהשורה הראשונה. מקצועות המדעים והטכנולוגיה נשענים על מתמטיקה, ולכן, קידום הלימודים וחתירה נמרצת למצוינות מדעית הם הכרח קיומי ואינטרס עליון לעתידה של ישראל".
.jpg)

שר החינוך נפתלי בנט: "הביטוי "שוויון הזדמנויות" הופך היום מסיסמא למציאות: נגמרו הימים שילד רצה לגשת לבגרות של חמש יחידות, אבל בשל מקום מגוריו הוא לא היה יכול. אין לתלמיד מאופקים פחות פוטנציאל מאשר לתלמיד מסביון, רק צריך שלא נעצור אותו. אז מהיום כבר לא נעצור אותו ונאפשר לו לעשות חמש יחידות מתמטיקה".
השר בנט הוסיף: "אני אומר באופן ברור: האיום של לימודי המתמטיקה הוא איום אסטרטגי, ולאיום אסטרטגי יש צורך בתוכנית לאומית. אני יודע שיש הרבה שלא מסכימים איתי בצורך בחיזוק המאסיבי של המתמטיקה, אבל תפקידה של הנהגה הוא לקבוע יעדים לאומיים ולחתור אליהם בכל הכוח – ואנחנו נכפיל את מספר תלמידי היחידות תוך ארבע שנים. בעברי הלא רחוק, כשהייתי בצבא ובהייטק הייתה תפיסה של או – או: או שאנחנו עושים משהו בשביל עצמנו על חשבון המדינה, או שאנחנו עושים משהו למדינה על חשבון עצמנו – אבל כאן זה גם וגם: בתוכנית הלאומית למתמטיקה הילד גם יחזק את עתידו וגם יעזור לעתידה של מדינת ישראל. אני פונה היום לציבור בישראל. אחרי מאה ימים אני מסתכל לכם בעיניים ואומר: הבטחתי שנהיה ממשלת חינוך – וקיימתי. אנחנו פותחים את שנת הלימודים עם רפורמת הכיתה הקטנה בכיתות א', רפורמת הסייעת השניה בגנים, תוכנית הסיוע לבעלי צרכים מיוחדים ועכשיו עם התוכנית הלאומית למתמטיקה. זאת הולכת להיות שנה טובה – שנת חינוך"
.jpg)
כזכור, מיד עם כניסתו לתפקיד הגדיר השר בנט את חיזוק לימודי המתמטיקה כיעד אסטרטגי לאומי מתוך הבנה כי פגיעה בלימודי המתמטיקה מהווה פגיעה בעוצמתה וביטחונה של מדינת ישראל. התכנית המתוקצבת בסך 75 מיליון שקלים נועדה להציב את ישראל בחזית המתמטיקה בעולם. במשרד החינוך מציינים כי עתידה של מדינת ישראל תלוי בפיתוח של הון אנושי איכותי. לימודי מתמטיקה מוגברים מהווים את התשתית לחיזוק הכלכלה הישראלית ולהיותה מובילה עולמית בפיתוחים אקדמיים, תעשייתיים (היי-טק) וצבאיים (כיפת ברזל).
מקסין פסברג, סגנית נשיא באינטל העולמית ומנכ"לי אינטל ישראל: "במשך שנים מדינת ישראל העלתה על נס את ערך הלמידה והמצוינות. לא לחינם כונתה ישראל 'עם הספר'. והדבר התחזק עם הגעתן של העליות השונות לאורך השנים. חייבים להמשיך בכך. מדינת ישראל צריכה להיות אחראית לגורלה ולעתידה. הבסיס להצלחת מדינות זאת השקעה בתשתית ההון האנושי, בחינוך. אבני הבניין של העולם המודרני הן מתמטיקה ומדעים מדויקים, ואם לא נשקיע בדור חדש של מובילי טכנולוגיה, פשוט נישאר מאחור. ישראל צריכה יותר צעירים שלומדים מקצועות טכנולוגיים ברמה הגבוהה ביותר, כדי שתוכל לעמוד בתחרות עם מדינות שמשקיעות משאבים ניכרים בנושא. הכפלת כמות לומדי המתמטיקה ברמה של 5 יחידות היא השלב הראשון והמתבקש בתהליך החשוב הזה שיבטיח שגם בשנים הבאות, ישראלים יימצאו בחזית הפיתוח הטכנולוגי העולמי".
אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ וחבר ועד החינוך הלאומי: "התכנית החדשה מבטאת קונצנזוס עמוק ורחב, אין פה שמאל וימין, כל מי שעיניו בראשו מבין שבבתי הספר יש תלמידות ותלמידים רבים שרוצים ויכולים להצטיין, וזו זכותם היסודית וחובתנו המוסרית להעניק להם הוראה איכותית, כזו שתאמין בהם, תתמוך בהם ותסייע להם להגיע להישגים גבוהים ולפתוח דלת לעתיד. אנחנו נרתמנו למהלך החשוב הזה, שאבן הראשה שלו היא המורים המעולים המכהנים בבתי הספר בארץ, כדי לאפשר למורים תנאי עבודה מקצועניים ולסייע להם להוביל יותר תלמידות ותלמידים למצוינות".
רקע ונתונים לבניית התכנית:
המשבר בלימודי המתמטיקה
בין השנים 2006 – 2014 חלה ירידה של כ- 30% בשיעור התלמידים הניגשים ל- 5 יחידות לימוד במתמטיקה. בנוסף, חלה ירידה באיכות ההוראה, ותלמידים רבים "בחרו" מתוך שיקולים של נוחות וכדאיות אקדמית לוותר על האתגר שבלימודים מוגברים ולעשות 4 יח"ל במתמטיקה. למרבה הצער, אלה איבדו את ההזדמנות לקבל את אחד מהמפתחות החשובים להמשך השתלבותם בתחומי המדעים והטכנולוגיה. לצד זאת, לבחירתו של תלמיד בחמש יחידות לימוד נלווים גם ערכים חינוכיים בעלי חשיבות רבה, בהם: לקיחת אחריות, התמדה, התמודדות עם קשיים, נחישות ושאיפה למצוינות.
בתוך כך, ישראל הידרדרה גם בדירוגים הבינלאומיים: על פי מדד Nuffield Foundation (המדרג את מספר תלמידי יב' לבחינה מתקדמת במתמטיקה) ישראל מדורגת בקבוצת הדירוג השלישית (קבוצת C) עם 9.1% בלבד. בראש הדירוג (קבוצת A) עם מעל 31% ניצבות מדינות כמו יפן, קוריאה סינגפור וניו – זילנד.
המצב בישראל:
- שיעור תלמידי יב' הניגשים ל- 5 יח"ל במתמטיקה
שנה
2006
2008
2010
2012
2013
לומדים 5 יח"ל
12,900
11,247
10,539
8,869
9,100
המצב בעולם:
- שיעור תלמידי יב' הניגשים לבחינה מתקדמת במתמטיקה על פי מדד Nuffield Foundation (המדרג את מספר תלמידי יב' לבחינה מתקדמת במתמטיקה)
C (0-15%)
B (16% - 30%)
A (מעל 31%)
הולנד
אוסטרליה
יפן
ספרד
פינלנד
קוריאה
אנגליה
צרפת
סינגפור
ישראל (9.1%)
שבדיה
ניו-זילנד
התכנית הלאומית לקידום המתמטיקה וחיזוק המצוינות
היעדים:
- בתוך 4 שנים מספר הלומדים 5 יח"ל יוכפל ל- 18,000 תלמידים
- הכפלת מספר המורים המלמדים 5 יח"ל מ- 1000 ל- 2000 מורים.
- מיסוד פורום ציבורי לאומי ללימודי המתמטיקה בשיתוף יוזמת 5 פי 2 – הפורום ירכז את בכירי מערכת החינוך לצד בכירי התעשייה וההיי-טק וידון בדרכים לקידום המתמטיקה בישראל.
ברמת בית ספר:
- בשנת הלימודים תשע'ו ייפתחו כ- 100 מגמות לימוד חדשות ובסך הכל כ- 700 תיכונים בישראל ילמדו 5 יח"ל מתמטיקה
- חדש! משרד החינוך יאפשר פתיחת מגמת לימוד המונה 6 תלמידים בלבד. מדובר בבתי ספר שבהם אין מגמת לימודים מוגברים במתמטיקה. בעבר התנאי לתקצוב פתיחת מגמה ל- 5 יח"ל במתמטיקה היה 15 תלמידים בכיתה. המטרה שוויון הזדמנויות - גם בתי הספר בפריפריה יוכלו לפתוח מגמות ללימודים מוגברים במתמטיקה.
- מניעת נשירה מ- 5 יח"ל במתמטיקה ל- 4 יח"ל – משקיעים באופן פרטני בכל תלמיד ותלמיד במטרה לעודד מצוינות ולמנוע ירידה מ- 5 יח"ל במתמטיקה ל- 4 יח"ל.
- פתיחה של 80 מגמות לימוד חדשות בבתי ספר שבהם לא לימדו בעבר 5 יח"ל מתמטיקה.
- התיכון הווירטואלי יורחב לעוד 30 בתי ספר ובסה"כ ילמדו 80 בתי ספר במתכונת זו.
- תוספת של 15,000 שעות הוראה ותגבור במתמטיקה - המשמעות: למידה בקבוצות קטנות, יחס חם ואישי לתלמיד. כל תלמיד מתקדם לפי הקצב שלו ובהתאם ליעדים שהציב המורה.
תוספת של כ- 5,000 שעות שבועיות לתלמידי העל יסודי- יושם דגש על מידה בקבוצות קטנות, יחס חם ואישי לתלמיד. כל תלמיד מתקדם לפי הקצב שלו ובהתאם ליעדים שהציב המורה. תוספת השעות תינתן בהתאם למדד הטיפוח של בית הספר. ככל שבית ספר במדד טיפוח נמוך יותר, הוא יקבל יותר שעות.
תכנית הזדמנות שניה" – תוספת של עוד 10,000 שעות תגבור בקיץ
- תוספת של כ- 5,000 שעות תגבור תלמידי כיתות ט, לקראת המעבר לכיתה י'
- תוספת של כ- 5,000 שעות תגבור לתלמידי כיתות יא, לקראת המעבר לכיתה ייב'
- פתיחה של 20 כיתות מדעיות טכנולוגיות חדשות בחט"ב: כיתות אלו יצטרפו ל- 250 הכיתות הפועלות בחט"ב ברחבי הארץ. במסגרת כך, הכיתות מקבלות תוספת של 2 ש"ש ובחטיבה העליונה תוספת של 3 ש"ש.
השבחת איכות ההוראה:
- השבחת ההכשרה וההסמכה של 200 מורים למתמטיקה – מדובר במורים המלמדים בפועל והכשרתם הנוכחית מותאמת ל- 4 יח"ל בלבד. במסגרת ההכשרה החדשה הם יוסמכו ללמד ל- 5 יח"ל. המורים ילמדו במשך שנתיים באוניברסיטה כדי להרחיב את הידע המתמטי והפדגוגי כך שיתאים ל- 5 יח"ל. הלימודים יהיו במימון של משרד החינוך ובשותפות "קדימה מדע".
- "מועדון חמש" - כ- 20 מורים מובחרים יובילו 200 מורים בקהילות למידה - צוותי המורים יפתחו מערכי למידה ויפיצו אותם ויצרו תשתית למידה רחבה ומשותפת לבתי הספר. כמו כן, הם יטמיעו בקרב המורים את הרוח חדשה של התכנית.
- סטודנטים למתמטיקה לתואר ראשון יקבלו מימון מלא של שכר הלימוד ומלגת קיום – המורים יתחייבו להיות כי בסוף התואר יעסקו בהוראה לפחות חמש שנים. 50 מורים בשנה למשך 5 שנים.
- גיוס של 500 אנשי היי טק מצטיינים, אשר יסייעו למורה וילוו את התלמידים לאורך כל שנת הלימודים. המורה ואיש ההיי-טק יעברו הכשרה מסודרת. המטרה להעשיר את הלמידה בכיתות באמצעות המומחיות והידע הנצבר בעולם ההי-טק.
- שיתוף פעולה בין חברות היי-טק לבתי הספר - חברות הייטק מובילות ביניהן: אינטל, סאנדיסק, מייקרוסופט, ומארוול ישראל יקיימו מפגשים עם בתי הספר ויעבירו לתלמידים הרצאות וסיורים בנושא עולם ההיי טק.
הטמעה של תכניות חדשות וייחודיות:
- MOOC - לראשונה, משרד החינוך מפתח קורסים מתוקשבים חינמיים להעשרת ההוראה ב- 5 יח"ל מתמטיקה.
- הגדלת היצע של עזרי למידה טכנולוגיים וחינמיים (סרטונים, תרגולים, המחשות) לתלמידי ט' – יב'.
- הגדלת הבונוס האקדמי ל- 30 נקודות – החל משנת הלימודים האקדמית, תשע'ו, הבונוס עבור לימודים מוגברים במתמטיקה יגדל מ- 25 נקודות ל- 30 נקודות.
- תלמידי כיתות י"ב המצטיינים במתמטיקה יחנכו תלמידים מכיתה ט' – הפעילות תתבצע במסגרת המעורבות החברתית ותזכה את התלמידים בתעודת בגרות.
- פרויקט לאומי "חונך לכל תלמיד" (הייטק, צבא, סטודנטים, שירות לאומי, גמלאים) – אנשי הייטק ילוו את התלמידים לאורך שנת הלימודים בבתי הספר ויערכו להם סיורים במפעלי ההיי-טק
התכנית הלאומית לחיזוק המתמטיקה פועלת בשיתוף יוזמת 5פי2 – היוזמה לקידום מצוינות במתמטיקה, מדעים וטכנולוגיה. ביוזמה חברים למעלה מ - 60 ארגונים מובילים הפועלים בשדה החינוך המדעי-טכנולוגי מתוך המגזר הציבורי, תעשייה, אקדמיה והמגזר השלישי. בוועדת ההיגוי של היוזמה חברים הארגונים: קרן טראמפ, קרן רש"י, אינטל ישראל, סאנדיסק, מייקרוסופט, מטח, טכניון, קדימה- מדע World Ort, מכון דוידסון, מוזיאון המדע בירושלים, חותם, ונציגות צה"ל. היוזמה מנוהלת על ידי ארגון שיתופים המתמחה בהובלת תהליכים להשפעה חברתית ברמה הלאומית.
שחר בר-אור, מנכ"ל סאנדיסק: "במדינת ישראל יש מחסור חמור של כ-10,000 מהנדסים במקצועות ההייטק. בכל שנה המחסור גדל באלפי מהנדסים נוספים. ההייטק הישראלי לא יצליח לגדול ועשוי אף לקטון אם לא יהיו מספיק מהנדסים, מספיק מדענים ומגוון רחב יותר באוכלוסייה שישתתף בעשייה. לכולם יש את הזכות הבסיסית להצטיין ומדינת ישראל צריכה לתת לכל אזרחיה את התנאים וההזדמנות השווה להצטיין במקצועות המדע והטכנולוגיה.
יוסי מיוחס, מנכ"ל מארוול ישראל: "הניסיון של השנתיים האחרונות מעיד כי ניתן להפוך את מגמת הירידה בהיקף לימודי המתמטיקה והמדעים ולעלות על נתיב של צמיחה בהיקף ההשתתפות. ההרצאות של מהנדסים בפני בני נוער פותחות בפניהם צוהר לעולם הטכנולוגי והם מבינים שמתמטיקה היא הבסיס לעולמות הדיגיטליים שמרתקים אותם: רשתות חברתיות, אפליקציות וחוויות אחרות. הבנה זו מניעה אותם לחשוב על מקומם העתידי כתורמים להתפתחות העולם הדיגיטלי. המפתח המרכזי להצלחת המיזם הוא המשך השת"פ ההדוק בין שלושת מגזרים: הממשלתי – הציבורי – הפרטי – שכל אחד מהם תורם את הידע והניסיון העשירים שלו למאמץ הלאומי."
איציק תורג'מן, מנכ"ל קרן רש"י: "אנו מברכים על הכרזת משרד החינוך, ונפעל לגיוס כל המשאבים העומדים לרשותנו לטובת מהלך לאומי זה בהובלת השר נפתלי בנט, על מנת לסייע לכמה שיותר תלמידים להגשים את הפוטנציאל הגלום בהם. אנו בקרן רש"י מאמינים כי הדרך להגברת הזיקה לתחום המדעים צריכה להתחיל בגיל הרך, על רצף הגילאים עד להשכלה גבוהה. כראיה, הקרן משקיעה ופועלת במגוון פרויקטים ותכניות, בהן 'יוזמת 5 פי 2', לקידום המתמטיקה והמדעים בפריפריה החברתית והגיאוגרפית. זאת, תוך שילוב כוחות ועם משרד החינוך, משרד המדע, הרשויות המקומיות ושותפים פילנתרופיים מהארץ ומחו"ל אשר שותפים לתפיסה שמהלך זה יתרום לחוסנה החברתי והלאומי של מדינת ישראל."
דפנה דור, מנכ"לית שיעור אחר: ״תומכי ההוראה, המגיעים בהתנדבות מעולמות המדע, הטכנולוגיה והכלכלה, מביאים למערכת החינוך חיבור יחודי של הלימודים לתעשייה, מגדילים את היחס לכל תלמיד בכיתה ומעוררים מוטיבציה ללימודי 5 יח״ל. שיתוף הפעולה עם המורים מעורר השראה וממחיש את הנכונות של מורים ומתנדבים לפעול במודל של שניים ביחד בכיתה״.
מולי אדן, לשעבר נשיא אינטל ישראל: "5פי2 הינו דוגמא למיזם לאומי בו שותפים משרד החינוך, המגזר השלישי, חברות הי-טק ויחידות מצה"ל. אין לי ספק שנראה את ההשפעה כבר בשנה הקרובות, בוגרי 5 יחידות שיזינו את הצבא והאקדמיה בעתיד הקרוב ואת כלכלת ישראל בעתיד".
אבי גנון, מנכ"ל World ORT קדימה מדע בישראל: "ההתגייסות המבורכת של מערכת החינוך וחברות ההיי-טק, לפתרון הבעיה הלאומית בלימודי המתמטיקה היא רק ההתחלה. אנשי החינוך, האקדמיה והתעשייה בארץ ניצבים בפני משימה ארוכת טווח להצבת החינוך המדעי-טכנולוגי בישראל בעשירייה הפותחת של מדינות ה-OECD. זוהי משימה שגבולותיה לא נגמרים בלימודי המתמטיקה והמקצועות הבאים בתור הם הפיזיקה והכימיה שגם בהם יש מקום לשיפור. הענקת חינוך מדעי-טכנולוגי איכותי לילדי ישראל והטמעתו גם במערכות החינוך בפריפריה היא משימה לאומית ולא פחות מכך – היא הדרך היחידה לייצר נקודת פתיחה והזדמנויות שוות במטרה להביא לשינוי חברתי משמעותי ולצמצם את הפערים בין הפריפריה למרכז".
יורם יעקובי, מנכ"ל מרכז המו"פ של מיקרוסופט בישראל: "אנחנו פוגשים אלפי ילדים ומאות מורים מדי שנה במסגרת הפעילות המתמשכת של מיקרוסופט לקדום החינוך טכנולוגי, ותחומי המדעים והמתמטיקה. אנחנו מאמינים שחינוך למדעים ומתמטיקה פותח בפני ילדים מרחב הזדמנויות עתידי אדיר ובו בזמן – החינוך המדעי טכנולוגי הוא בנפשה של תעשיית ההיי-טק הישראלית ותנאי להמשך צמיחתה ולשימור מעמדה הבינלאומי. אנו משתמשים במגוון דרכים כגון הרצאות ההעשרה, חשיפה לפלטפורמות תכנות ייחודיות ושיחות עם עובדי החברה שיכולים להוות מודל לחיקוי עבור תלמידים. אנו שמחים וגאים להיות חלק מקואליציה שמקדמת את התפיסה הזו".
צילומים: מרק ניימן, לע"מ
תגובות
הוסף תגובה
הוסף תגובה
שר החינוך נפתלי בנט, משיק היום, א', את התכנית הלאומית לחיזוק לימודי המתמטיקה, תחת הסיסמא "לתת חמש", יחד עם הנשיא לשעבר שמעון פרס, שנענה לבקשת השר והסכים להתגייס לקדם את התכנית הלאומית. לתכנית שותפות חברות ההייטק הגדולות הפועלות בישראל, וכן הקרנות המובילות ששמו להן כמטרה את קידום לימודי המתמטיקה. במסגרת התכנית, ששמה לה יעד של שוויון הזדמנויות - לראשונה, משרד החינוך יאפשר לכל התיכונים בישראל ללמד 5 יח"ל מתמטיקה, כאשר השנה ייפתחו כ- 100 מגמות לימוד חדשות. המשרד הציב כיעד שתוך 4 שנים יוכפל מספר הלומדים 5 יח"ל ל- 18,000 תלמידים.
.jpg)
הנשיא לשעבר, שמעון פרס, אמר: "מדינת ישראל התברכה, בכישרונות המסוגלים להגיע לגבהים בלתי צפויים אך הם חייבים טיפוח. אסור להשלים עם מצב בו במדינת ישראל, ילדים שיכולים ללמוד חמש יחידות בגרות בבתי הספר לא יעשו זאת בשל מחסור באמצעים. גרעון כספי ניתן לתקן מאוחר יותר- גרעון חינוכי אינו ניתן לתיקון.
ישראל היא סמל הסטארט אפ ניישן, אך לא לעולם חוסן! סטארט אפ ניישן אינו מהלך חד פעמי- לא ניתן לקנות מצוינות מדעית פעם אחת ודי. על מנת שנעמוד בתחרות הגלובלית אל מול השווקים הבינלאומיים, המדינה חייבת להשקיע את המרב, כדי לאפשר לתלמידיה מדע מהשורה הראשונה. מקצועות המדעים והטכנולוגיה נשענים על מתמטיקה, ולכן, קידום הלימודים וחתירה נמרצת למצוינות מדעית הם הכרח קיומי ואינטרס עליון לעתידה של ישראל".
.jpg)

שר החינוך נפתלי בנט: "הביטוי "שוויון הזדמנויות" הופך היום מסיסמא למציאות: נגמרו הימים שילד רצה לגשת לבגרות של חמש יחידות, אבל בשל מקום מגוריו הוא לא היה יכול. אין לתלמיד מאופקים פחות פוטנציאל מאשר לתלמיד מסביון, רק צריך שלא נעצור אותו. אז מהיום כבר לא נעצור אותו ונאפשר לו לעשות חמש יחידות מתמטיקה".
השר בנט הוסיף: "אני אומר באופן ברור: האיום של לימודי המתמטיקה הוא איום אסטרטגי, ולאיום אסטרטגי יש צורך בתוכנית לאומית. אני יודע שיש הרבה שלא מסכימים איתי בצורך בחיזוק המאסיבי של המתמטיקה, אבל תפקידה של הנהגה הוא לקבוע יעדים לאומיים ולחתור אליהם בכל הכוח – ואנחנו נכפיל את מספר תלמידי היחידות תוך ארבע שנים. בעברי הלא רחוק, כשהייתי בצבא ובהייטק הייתה תפיסה של או – או: או שאנחנו עושים משהו בשביל עצמנו על חשבון המדינה, או שאנחנו עושים משהו למדינה על חשבון עצמנו – אבל כאן זה גם וגם: בתוכנית הלאומית למתמטיקה הילד גם יחזק את עתידו וגם יעזור לעתידה של מדינת ישראל. אני פונה היום לציבור בישראל. אחרי מאה ימים אני מסתכל לכם בעיניים ואומר: הבטחתי שנהיה ממשלת חינוך – וקיימתי. אנחנו פותחים את שנת הלימודים עם רפורמת הכיתה הקטנה בכיתות א', רפורמת הסייעת השניה בגנים, תוכנית הסיוע לבעלי צרכים מיוחדים ועכשיו עם התוכנית הלאומית למתמטיקה. זאת הולכת להיות שנה טובה – שנת חינוך"
.jpg)
כזכור, מיד עם כניסתו לתפקיד הגדיר השר בנט את חיזוק לימודי המתמטיקה כיעד אסטרטגי לאומי מתוך הבנה כי פגיעה בלימודי המתמטיקה מהווה פגיעה בעוצמתה וביטחונה של מדינת ישראל. התכנית המתוקצבת בסך 75 מיליון שקלים נועדה להציב את ישראל בחזית המתמטיקה בעולם. במשרד החינוך מציינים כי עתידה של מדינת ישראל תלוי בפיתוח של הון אנושי איכותי. לימודי מתמטיקה מוגברים מהווים את התשתית לחיזוק הכלכלה הישראלית ולהיותה מובילה עולמית בפיתוחים אקדמיים, תעשייתיים (היי-טק) וצבאיים (כיפת ברזל).
מקסין פסברג, סגנית נשיא באינטל העולמית ומנכ"לי אינטל ישראל: "במשך שנים מדינת ישראל העלתה על נס את ערך הלמידה והמצוינות. לא לחינם כונתה ישראל 'עם הספר'. והדבר התחזק עם הגעתן של העליות השונות לאורך השנים. חייבים להמשיך בכך. מדינת ישראל צריכה להיות אחראית לגורלה ולעתידה. הבסיס להצלחת מדינות זאת השקעה בתשתית ההון האנושי, בחינוך. אבני הבניין של העולם המודרני הן מתמטיקה ומדעים מדויקים, ואם לא נשקיע בדור חדש של מובילי טכנולוגיה, פשוט נישאר מאחור. ישראל צריכה יותר צעירים שלומדים מקצועות טכנולוגיים ברמה הגבוהה ביותר, כדי שתוכל לעמוד בתחרות עם מדינות שמשקיעות משאבים ניכרים בנושא. הכפלת כמות לומדי המתמטיקה ברמה של 5 יחידות היא השלב הראשון והמתבקש בתהליך החשוב הזה שיבטיח שגם בשנים הבאות, ישראלים יימצאו בחזית הפיתוח הטכנולוגי העולמי".
אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ וחבר ועד החינוך הלאומי: "התכנית החדשה מבטאת קונצנזוס עמוק ורחב, אין פה שמאל וימין, כל מי שעיניו בראשו מבין שבבתי הספר יש תלמידות ותלמידים רבים שרוצים ויכולים להצטיין, וזו זכותם היסודית וחובתנו המוסרית להעניק להם הוראה איכותית, כזו שתאמין בהם, תתמוך בהם ותסייע להם להגיע להישגים גבוהים ולפתוח דלת לעתיד. אנחנו נרתמנו למהלך החשוב הזה, שאבן הראשה שלו היא המורים המעולים המכהנים בבתי הספר בארץ, כדי לאפשר למורים תנאי עבודה מקצועניים ולסייע להם להוביל יותר תלמידות ותלמידים למצוינות".
רקע ונתונים לבניית התכנית:
המשבר בלימודי המתמטיקה
בין השנים 2006 – 2014 חלה ירידה של כ- 30% בשיעור התלמידים הניגשים ל- 5 יחידות לימוד במתמטיקה. בנוסף, חלה ירידה באיכות ההוראה, ותלמידים רבים "בחרו" מתוך שיקולים של נוחות וכדאיות אקדמית לוותר על האתגר שבלימודים מוגברים ולעשות 4 יח"ל במתמטיקה. למרבה הצער, אלה איבדו את ההזדמנות לקבל את אחד מהמפתחות החשובים להמשך השתלבותם בתחומי המדעים והטכנולוגיה. לצד זאת, לבחירתו של תלמיד בחמש יחידות לימוד נלווים גם ערכים חינוכיים בעלי חשיבות רבה, בהם: לקיחת אחריות, התמדה, התמודדות עם קשיים, נחישות ושאיפה למצוינות.
בתוך כך, ישראל הידרדרה גם בדירוגים הבינלאומיים: על פי מדד Nuffield Foundation (המדרג את מספר תלמידי יב' לבחינה מתקדמת במתמטיקה) ישראל מדורגת בקבוצת הדירוג השלישית (קבוצת C) עם 9.1% בלבד. בראש הדירוג (קבוצת A) עם מעל 31% ניצבות מדינות כמו יפן, קוריאה סינגפור וניו – זילנד.
המצב בישראל:
- שיעור תלמידי יב' הניגשים ל- 5 יח"ל במתמטיקה
שנה | 2006 | 2008 | 2010 | 2012 | 2013 |
לומדים 5 יח"ל | 12,900 | 11,247 | 10,539 | 8,869 | 9,100 |
המצב בעולם:
- שיעור תלמידי יב' הניגשים לבחינה מתקדמת במתמטיקה על פי מדד Nuffield Foundation (המדרג את מספר תלמידי יב' לבחינה מתקדמת במתמטיקה)
C (0-15%) | B (16% - 30%) | A (מעל 31%) |
הולנד | אוסטרליה | יפן |
ספרד | פינלנד | קוריאה |
אנגליה | צרפת | סינגפור |
ישראל (9.1%) | שבדיה | ניו-זילנד |
התכנית הלאומית לקידום המתמטיקה וחיזוק המצוינות
היעדים:
- בתוך 4 שנים מספר הלומדים 5 יח"ל יוכפל ל- 18,000 תלמידים
- הכפלת מספר המורים המלמדים 5 יח"ל מ- 1000 ל- 2000 מורים.
- מיסוד פורום ציבורי לאומי ללימודי המתמטיקה בשיתוף יוזמת 5 פי 2 – הפורום ירכז את בכירי מערכת החינוך לצד בכירי התעשייה וההיי-טק וידון בדרכים לקידום המתמטיקה בישראל.
ברמת בית ספר:
- בשנת הלימודים תשע'ו ייפתחו כ- 100 מגמות לימוד חדשות ובסך הכל כ- 700 תיכונים בישראל ילמדו 5 יח"ל מתמטיקה
- חדש! משרד החינוך יאפשר פתיחת מגמת לימוד המונה 6 תלמידים בלבד. מדובר בבתי ספר שבהם אין מגמת לימודים מוגברים במתמטיקה. בעבר התנאי לתקצוב פתיחת מגמה ל- 5 יח"ל במתמטיקה היה 15 תלמידים בכיתה. המטרה שוויון הזדמנויות - גם בתי הספר בפריפריה יוכלו לפתוח מגמות ללימודים מוגברים במתמטיקה.
- מניעת נשירה מ- 5 יח"ל במתמטיקה ל- 4 יח"ל – משקיעים באופן פרטני בכל תלמיד ותלמיד במטרה לעודד מצוינות ולמנוע ירידה מ- 5 יח"ל במתמטיקה ל- 4 יח"ל.
- פתיחה של 80 מגמות לימוד חדשות בבתי ספר שבהם לא לימדו בעבר 5 יח"ל מתמטיקה.
- התיכון הווירטואלי יורחב לעוד 30 בתי ספר ובסה"כ ילמדו 80 בתי ספר במתכונת זו.
- תוספת של 15,000 שעות הוראה ותגבור במתמטיקה - המשמעות: למידה בקבוצות קטנות, יחס חם ואישי לתלמיד. כל תלמיד מתקדם לפי הקצב שלו ובהתאם ליעדים שהציב המורה.
תכנית הזדמנות שניה" – תוספת של עוד 10,000 שעות תגבור בקיץ
- תוספת של כ- 5,000 שעות תגבור תלמידי כיתות ט, לקראת המעבר לכיתה י'
- תוספת של כ- 5,000 שעות תגבור לתלמידי כיתות יא, לקראת המעבר לכיתה ייב'
- פתיחה של 20 כיתות מדעיות טכנולוגיות חדשות בחט"ב: כיתות אלו יצטרפו ל- 250 הכיתות הפועלות בחט"ב ברחבי הארץ. במסגרת כך, הכיתות מקבלות תוספת של 2 ש"ש ובחטיבה העליונה תוספת של 3 ש"ש.
השבחת איכות ההוראה:
- השבחת ההכשרה וההסמכה של 200 מורים למתמטיקה – מדובר במורים המלמדים בפועל והכשרתם הנוכחית מותאמת ל- 4 יח"ל בלבד. במסגרת ההכשרה החדשה הם יוסמכו ללמד ל- 5 יח"ל. המורים ילמדו במשך שנתיים באוניברסיטה כדי להרחיב את הידע המתמטי והפדגוגי כך שיתאים ל- 5 יח"ל. הלימודים יהיו במימון של משרד החינוך ובשותפות "קדימה מדע".
- "מועדון חמש" - כ- 20 מורים מובחרים יובילו 200 מורים בקהילות למידה - צוותי המורים יפתחו מערכי למידה ויפיצו אותם ויצרו תשתית למידה רחבה ומשותפת לבתי הספר. כמו כן, הם יטמיעו בקרב המורים את הרוח חדשה של התכנית.
- סטודנטים למתמטיקה לתואר ראשון יקבלו מימון מלא של שכר הלימוד ומלגת קיום – המורים יתחייבו להיות כי בסוף התואר יעסקו בהוראה לפחות חמש שנים. 50 מורים בשנה למשך 5 שנים.
- גיוס של 500 אנשי היי טק מצטיינים, אשר יסייעו למורה וילוו את התלמידים לאורך כל שנת הלימודים. המורה ואיש ההיי-טק יעברו הכשרה מסודרת. המטרה להעשיר את הלמידה בכיתות באמצעות המומחיות והידע הנצבר בעולם ההי-טק.
- שיתוף פעולה בין חברות היי-טק לבתי הספר - חברות הייטק מובילות ביניהן: אינטל, סאנדיסק, מייקרוסופט, ומארוול ישראל יקיימו מפגשים עם בתי הספר ויעבירו לתלמידים הרצאות וסיורים בנושא עולם ההיי טק.
הטמעה של תכניות חדשות וייחודיות:
- MOOC - לראשונה, משרד החינוך מפתח קורסים מתוקשבים חינמיים להעשרת ההוראה ב- 5 יח"ל מתמטיקה.
- הגדלת היצע של עזרי למידה טכנולוגיים וחינמיים (סרטונים, תרגולים, המחשות) לתלמידי ט' – יב'.
- הגדלת הבונוס האקדמי ל- 30 נקודות – החל משנת הלימודים האקדמית, תשע'ו, הבונוס עבור לימודים מוגברים במתמטיקה יגדל מ- 25 נקודות ל- 30 נקודות.
- תלמידי כיתות י"ב המצטיינים במתמטיקה יחנכו תלמידים מכיתה ט' – הפעילות תתבצע במסגרת המעורבות החברתית ותזכה את התלמידים בתעודת בגרות.
- פרויקט לאומי "חונך לכל תלמיד" (הייטק, צבא, סטודנטים, שירות לאומי, גמלאים) – אנשי הייטק ילוו את התלמידים לאורך שנת הלימודים בבתי הספר ויערכו להם סיורים במפעלי ההיי-טק
התכנית הלאומית לחיזוק המתמטיקה פועלת בשיתוף יוזמת 5פי2 – היוזמה לקידום מצוינות במתמטיקה, מדעים וטכנולוגיה. ביוזמה חברים למעלה מ - 60 ארגונים מובילים הפועלים בשדה החינוך המדעי-טכנולוגי מתוך המגזר הציבורי, תעשייה, אקדמיה והמגזר השלישי. בוועדת ההיגוי של היוזמה חברים הארגונים: קרן טראמפ, קרן רש"י, אינטל ישראל, סאנדיסק, מייקרוסופט, מטח, טכניון, קדימה- מדע World Ort, מכון דוידסון, מוזיאון המדע בירושלים, חותם, ונציגות צה"ל. היוזמה מנוהלת על ידי ארגון שיתופים המתמחה בהובלת תהליכים להשפעה חברתית ברמה הלאומית.
שחר בר-אור, מנכ"ל סאנדיסק: "במדינת ישראל יש מחסור חמור של כ-10,000 מהנדסים במקצועות ההייטק. בכל שנה המחסור גדל באלפי מהנדסים נוספים. ההייטק הישראלי לא יצליח לגדול ועשוי אף לקטון אם לא יהיו מספיק מהנדסים, מספיק מדענים ומגוון רחב יותר באוכלוסייה שישתתף בעשייה. לכולם יש את הזכות הבסיסית להצטיין ומדינת ישראל צריכה לתת לכל אזרחיה את התנאים וההזדמנות השווה להצטיין במקצועות המדע והטכנולוגיה.
יוסי מיוחס, מנכ"ל מארוול ישראל: "הניסיון של השנתיים האחרונות מעיד כי ניתן להפוך את מגמת הירידה בהיקף לימודי המתמטיקה והמדעים ולעלות על נתיב של צמיחה בהיקף ההשתתפות. ההרצאות של מהנדסים בפני בני נוער פותחות בפניהם צוהר לעולם הטכנולוגי והם מבינים שמתמטיקה היא הבסיס לעולמות הדיגיטליים שמרתקים אותם: רשתות חברתיות, אפליקציות וחוויות אחרות. הבנה זו מניעה אותם לחשוב על מקומם העתידי כתורמים להתפתחות העולם הדיגיטלי. המפתח המרכזי להצלחת המיזם הוא המשך השת"פ ההדוק בין שלושת מגזרים: הממשלתי – הציבורי – הפרטי – שכל אחד מהם תורם את הידע והניסיון העשירים שלו למאמץ הלאומי."
איציק תורג'מן, מנכ"ל קרן רש"י: "אנו מברכים על הכרזת משרד החינוך, ונפעל לגיוס כל המשאבים העומדים לרשותנו לטובת מהלך לאומי זה בהובלת השר נפתלי בנט, על מנת לסייע לכמה שיותר תלמידים להגשים את הפוטנציאל הגלום בהם. אנו בקרן רש"י מאמינים כי הדרך להגברת הזיקה לתחום המדעים צריכה להתחיל בגיל הרך, על רצף הגילאים עד להשכלה גבוהה. כראיה, הקרן משקיעה ופועלת במגוון פרויקטים ותכניות, בהן 'יוזמת 5 פי 2', לקידום המתמטיקה והמדעים בפריפריה החברתית והגיאוגרפית. זאת, תוך שילוב כוחות ועם משרד החינוך, משרד המדע, הרשויות המקומיות ושותפים פילנתרופיים מהארץ ומחו"ל אשר שותפים לתפיסה שמהלך זה יתרום לחוסנה החברתי והלאומי של מדינת ישראל."
דפנה דור, מנכ"לית שיעור אחר: ״תומכי ההוראה, המגיעים בהתנדבות מעולמות המדע, הטכנולוגיה והכלכלה, מביאים למערכת החינוך חיבור יחודי של הלימודים לתעשייה, מגדילים את היחס לכל תלמיד בכיתה ומעוררים מוטיבציה ללימודי 5 יח״ל. שיתוף הפעולה עם המורים מעורר השראה וממחיש את הנכונות של מורים ומתנדבים לפעול במודל של שניים ביחד בכיתה״.
מולי אדן, לשעבר נשיא אינטל ישראל: "5פי2 הינו דוגמא למיזם לאומי בו שותפים משרד החינוך, המגזר השלישי, חברות הי-טק ויחידות מצה"ל. אין לי ספק שנראה את ההשפעה כבר בשנה הקרובות, בוגרי 5 יחידות שיזינו את הצבא והאקדמיה בעתיד הקרוב ואת כלכלת ישראל בעתיד".
אבי גנון, מנכ"ל World ORT קדימה מדע בישראל: "ההתגייסות המבורכת של מערכת החינוך וחברות ההיי-טק, לפתרון הבעיה הלאומית בלימודי המתמטיקה היא רק ההתחלה. אנשי החינוך, האקדמיה והתעשייה בארץ ניצבים בפני משימה ארוכת טווח להצבת החינוך המדעי-טכנולוגי בישראל בעשירייה הפותחת של מדינות ה-OECD. זוהי משימה שגבולותיה לא נגמרים בלימודי המתמטיקה והמקצועות הבאים בתור הם הפיזיקה והכימיה שגם בהם יש מקום לשיפור. הענקת חינוך מדעי-טכנולוגי איכותי לילדי ישראל והטמעתו גם במערכות החינוך בפריפריה היא משימה לאומית ולא פחות מכך – היא הדרך היחידה לייצר נקודת פתיחה והזדמנויות שוות במטרה להביא לשינוי חברתי משמעותי ולצמצם את הפערים בין הפריפריה למרכז".
יורם יעקובי, מנכ"ל מרכז המו"פ של מיקרוסופט בישראל: "אנחנו פוגשים אלפי ילדים ומאות מורים מדי שנה במסגרת הפעילות המתמשכת של מיקרוסופט לקדום החינוך טכנולוגי, ותחומי המדעים והמתמטיקה. אנחנו מאמינים שחינוך למדעים ומתמטיקה פותח בפני ילדים מרחב הזדמנויות עתידי אדיר ובו בזמן – החינוך המדעי טכנולוגי הוא בנפשה של תעשיית ההיי-טק הישראלית ותנאי להמשך צמיחתה ולשימור מעמדה הבינלאומי. אנו משתמשים במגוון דרכים כגון הרצאות ההעשרה, חשיפה לפלטפורמות תכנות ייחודיות ושיחות עם עובדי החברה שיכולים להוות מודל לחיקוי עבור תלמידים. אנו שמחים וגאים להיות חלק מקואליציה שמקדמת את התפיסה הזו".
צילומים: מרק ניימן, לע"מ
תגובות
הוסף תגובה
הוסף תגובה